digitalkartavbgFör en dryg månad sedan svarade jag på en insändare om vår ständiga användning av fastighetsbeteckningar att det skulle komma en ny modern digital karta där man kan söka direkt på fastighetsbeteckning lika väl som gatuadress. Nu finns denna karta från Stadsbyggnadskontoret på kommunens webbplats.

Du hittar den enklast genom att gå direkt till karta.varberg.se och sedan klicka på “Digitala Varbergskartan“.

På en datorskärm kan du också klicka på “Karta” allra längst uppe i det svarta fältet på kommunens webbplats. Den lilla menyn syns inte på en läsplatta eller mobil – där får du istället gå den “långa vägen” och välja i tur och ordning: Bygga, bo & miljö – Fastigheter och lantmäteri – Geografisk information, GIS .

På kartan kan du som sagt söka på både adress och fastighetsbeteckning, men det viktigaste hittar du i menyn ute till höger. Där kan du tända och släcka olika informationsskikt med ett enkelt musklick. Vill du t ex se var alla förskolor i kommunen ligger klickar du bara på “Barn & utbildning” och bockar för “Förskolor” så visas dessa genast på kartan.

Vill du se vilka fastigheter som finns i ett område väljer du istället “Bygga, bo & miljö” och bockar för både “Fastigheter, gräns” och “Fastigheter, text” så dyker dessa upp på skärmen. Är du intresserad av vad detaljplanen i ett viss område säger bockar du istället för detta i samma meny. Klickar du sedan på den plan du är intresserad av kan du sedan ladda ner plankarta och bestämmelser som en pdf.

Fler sådana informationsskikt kommer med tiden – i stadsbyggnadskontorets GIS-system kommer efter hand allt mer att kunna läggas ut och bli tillgängligt.

Du kan precis som i andra liknande kartor zooma ut och in med hjälp av knapparna till vänster eller genom att bara rulla på hjulet i musen om du har en sådan. Skulle du vilja se hur det ser ut i verkligheten istället för på kartan kan du välja “Ortofoto” istället för “Topografisk karta” längst upp så får du genast flygbilder som bakgrund i kartan istället.