Inget kan ersätta en bra lektion med en pro som är på samma våglängd som du, men emellanåt kan man ändå ha nytta av instruktioner i böcker och på DVD. Vilka instruktörer som passar var och en av oss är högst individuellt och det är därför svårt att rekommendera något till andra. Jag publicerar därför här sånt som jag personligen har haft nytta av och beskriver också lite hur jag tänker, så kan du själv avgöra om det kan passa dig också. Listan uppgraderas gradvis i takt med att jag hittar nytt.

Personligen har jag aldrig riktigt trott på principen att allt nytt alltid är bäst, även om reklamen ju måste säga så för att få oss att hela tiden konsumera. Jag är också närmast allergisk mot den där typen av,  mestadels amerikanska, fackböcker där det verkar som författaren fått betalt per ord. Ett exempel kan var Dave Pelz böcker där man förvisso kan hitta enstaka guldkorn om man orkar igenom allt snömos och alla tabeller. Jag tilltalas också mest av instruktörer som försöker beskriva svingen utifrån en känsla snarare än som mekanik.

De flesta tipsen här är på engelska – behöver du ha dom på svenska blir urvalet mera begränsat. Jag tycker t ex inte att jag har speciellt stor nytta av  Golfförbundets serie med Golfskole-DVD:er som jag tycker blir allt för splittrade med olika instruktörer för olika avsnitt, men har du nytta av dom är dom självklart både lättillgängliga och billiga.

Mina tips är för närvarande följande:

Böcker

Practical Golf – John Jacobs

En klassiker bland instruktionsböcker. Jag såg t ex någonstans att boken är obligatorisk läsning för alla som ska jobba på Butch Harmons golfskolor. John Jacobs utgångspunkt är man kan se de flesta svingfel genom att studera bollbanan och han ger också enkla regler för vad man ska göra åt det.

För mig fungerar det så att det är John Jacobs lösningar i Practical Golf jag tänker på när jag ska försöka ta mig runt på ett acceptabelt antal slag dom dagar svingen inte fungerar (dvs dom flesta dagar).

Getting Up And Down – Tom Watson

Om Practical Golf är den klassiska boken vad gäller svingen är Getting Up an Down klassikern vad gäller närspel.

Att Tom Watsons metoder fortfarande håller kunde vi se i British Open i somras.

Den här boken får du antagligen försöka hitta begagnad eller, som jag gjorde, på nätet.

On Golf – Jim Flick

Dom av er som läser Golf Digest kan fortfarande se Jim Flicks handfasta råd med jämna mellanrum. Det här är inte en traditionell instruktionsbok – det finns knappast en enda illustration.

Den innehåller istället 260 sidor oerhört koncentrerat vetande om golfsvingen – det känns som “Americas Master Teacher” skrivit ner de erfarenheter han samlat på sig under ett helt liv som golfinstruktör i On Golf.

Golfsituationer Med Recept För Framgång – Peter Chamberlain

Den här boken kan du antagligen bara hitta på bibliotek – den gavs ut 1996 på Raster förlag.

Eventuellt kan du fortfarande köpa den direkt från förlaget som jag gjorde för några år sedan (leta under “Övriga titlar”).

Boken beskriver på ett enkelt och överskådligt sätt hur du löser de flesta av de konkreta situationer du kan råka ut för ute på banan.

DVD

Doctor Golf – John Jacobs

Den här samlingen på sammanlagt 4 DVD:er ger en ordentlig genomgång av golvsvingen på ett mycket underhållande sätt. Du kan köpa 3 av dom i en box Doctor Golf men du kan också köpa de 2 enligt mig viktigaste separat The Full Swing och The Short Game. I boxen får du också Faults and Cures medan du bara kan köpa Advanced Surgery separat.

De här DVD:erna har sina ursprung på VHS-tiden vilket innebär att ex vis det som sägs om att slå med driver kanske inte är aktuellt längre, men som jag skrev om boken ovan – när jag är ute på banan och behöver en “quickfix” för att ta mig runt på ett acceptabelt sätt är det Jacobs råd jag tänker på.

Digital Golf School – Simon Holmes

Om det är Jacobs jag tänker på ute på banan är det de här båda DVD:erna jag ser valda avsnitt av innan jag åker till banan för att träna.

Simon Holmes går på Digital Golf School (ofta uppdelad på Swing och Short Game) och Digital Golf School II igenom hela golfspelet från tee till green på ett mycket pedagogiskt sätt i korta avsnitt, som gör att man lätt kan titta bara på precis det man behöver just då.